Sov godt

Sov godt

For at helsen din skal være topp er søvn en av de viktigste faktorene. Dårlig eller lite søvn påvirker vår yteevne, konsentrasjon, hukommelse og humør. Insomni er den vanligste årsaken til at søvnen forstyrres, noe som forresaker nedsatt livskvalitet og funksjonalitet i hverdagen.

Det finnes mange årsaker til både insomi og andre søvnforstyrrelser. Vi er helt avhengig av en god og sammenhengende søvn for å fungere. Dersom du sliter med å sove, oppvåkninger eller andre søvnproblemer kan du lese videre for noen gode tips.

Velg riktig seng

En av mange årsaker til at vi sover dårlig er at mange ikke er klar over at du skal velge seng basert på egen kroppsvekt. Fastheten i madrassen skal rett og slett reguleres etter hvor mye du veier, dette gjelder også modeller som inneholder annet materiale som for eksempel memory-foam.

Det er også viktig at du enten velger en seng med flere komfortsoner, slik at kroppen virkelig får avlastning i løpet av natten. Dersom du tenker at dette kan være et av problemene til din søvnløshet, kan du begynne med å bytte overmadrass, ettersom dette er det mest økonomiske valget. Dersom du har behov for et mer ergonomisk korrekt alternativ er det verdt å sjekke ut regulerbare senger. Denne typen seng kan også hjelpe deg som snorker mye eller sliter med søvnapné.

Godt sovemiljø

Et godt sovemiljø er kritisk når det kommer til søvnkvalitet. Det er viktig at rommet hverken er for varmt eller for kaldt og også at du har god atmosfære i rommet. Dersom du ofte synes temperaturen er et problem kan du vurdere en temperatur-regulerbar madrass. Et annet alternativ for deg som ikke liker å sove når det er for kaldt er å lufte en times tid før du legger deg, etterfulgt av å lukke vinduet rett før du skal sove.

Ikke bruk sengen som hjemmekontor eller sofa. Vi har alle møtt på dager hvor det ikke frister å forlate sengen. Likevel er det nødvendig at du gjør det. Det er viktig at hjernen forbinder sengen med å sove og ikke å jobbe. Du kan selvfølgelig se en film i sengen i ny og ned, men ikke gjør dette til en daglig aktivitet. Videre bør du fjerne speil du kan se deg selv i fra sengen. Dette er bevist og ha en oppvåknende effekt, og dersom du har speil på soverommet bør de være soppas langt unna at du ikke ser dem fra sengen.

Skru av

Dette har du nok hørt før, men skru av elektroniske enheter. Vi bruker våre teknologiske hjelpemidler så mye at reaksjonsevnen vår har lært å reagere dersom skjermen lyser. Lyset på telefon eller nettbrett er ikke ergonomisk korrekt, og demper produksjonen av melatonin. Logg av en halvtime – time før du skal sove, og vipps skal du se at du sover bedre. Dette hjelper faktisk for å skru av hjernen også. Så, dersom du er av mange som overtenker når du skal legge deg, er det et godt tips og ikke bruke telefonen.